like utenfor hotelldøra:

 

Aurn rundt

Gå ut via puben og bakgården, forbi Hjorten Kjøpesenter og Guri Kunna videregåendeskole langs Fv714 mot Kystmuseet. Like før museet tar det av en vei til høyre. Denne deles ganske raskt i to hvor en går opp Fillheiveien og den andre fører ned mot Kirkebakken. Du går ned Kirkebakken og passerer Fillan kirke før du tar av mot høyre på en nyanlagt sti langs sjøen. Her passerer du tett inntil en naustvegg, men følg stien videre og du kommer til rasteplassen i Aurn. I Aurn er det en trivelig plass med overbygd grillsted og badeområde. På vei tilbake er det to stier; Den ene går opp mot Hitrahallen og da ser du hotellet, den andre går forbi et lite byggefelt og du kommer tilbake på Fv714.
Sesong: Hele året
Varighet: Ca. 1 time
Lengde: Ca. 2,1 km
Gradering. Enkel +

Fillheia opp

Gå ut via puben og bakgården, forbi Hjorten Kjøpesenter og Guri Kunna videregåendeskole langs Fv714 mot Kystmuseet. Like før museet tar det av en vei til høyre som deles ganske raskt. En går nedover Kjirkebakken og en går opp Fillheiveien. Du skal følge Fillheiveien oppover igjennom byggefeltet og helt til toppen. Da kommer du på en grusvei som fører opp til radiomastene på Fillheia.
Sesong: Hele året
Varighet: Ca. 1 time
Lengde: Ca. 2,3 km tur/ retur
Gradering: Enkel +

 

TRE TURFORSLAG PÅ HITRA

1 - Margretes Minde

2.8 km en vei, ca. 45 minutter, 38 moh – enkel
Hokkeltinden, 4.6 km en vei, ca. 1.5 time, 153 moh – litt bratt på slutten
Margretes Minde har vært landstedet til familien Parelius på handelsstedet Hopsjøen, og er et viktig historisk område.  Her finnes restene etter en renessansehage med mektige asketrær og imponerende steinmurer.  Restene etter en kjeller som ble brukt til å gjemme unna smuglergods finnes i området, og den gamle melkbua er restaurert og står åpen hele året for besøkende.

Avkjøring fra FV381 i Melandsjø sentrum.  Fra avkjøringa er det ca. 2 km fram til parkeringsplassen.  Herfra går det grusvei/sti fram til Margretes Minde.  Underveis passeres spor etter gruvedrift.  Ut-Hitra Sportsklubb har bygget sportshytte på Minde, og holder åpen hytte hver søndag fra januar til august. Det går fint å trille barnevogn til Margretes Minde.  Minde er igjen et godt utgangspunkt for andre turer som til Hokkeltinden eller Straumsveien over (den gamle postveien mellom Hopsjøen og Straum). Hvis du tar av mot venstre rett før hytta kan du følge merket sti hele veien til toppen av Hokkeltinden. Denne stien er også en del av Strømsveien over, en merket sti du kan følge helt til Strøm. Lett kupert terreng fram til foten av fjellet, men så starter stigningen kraftig opp mot toppen. Mange fine plasser å ta en rast før du når toppen.  Belønningen når du kommer opp er en fantastisk utsikt i alle himmelretninger. 

2 - Tonningen, Kvenvær

Tonningen til toppen, 5.5 km en vei, ca. 2 timer, 225 moh – litt bratt på slutten Tonningen er kanskje Hitras vakreste fjell.  Dette fordi det står alene og har en veldig karakteristisk form der fjellsidene er bratte mens fjellet er flatt på toppen.  Turen starter fra parkeringsplassen i Svankilen, fin skogsvei i 3 km fram til Munkdalen og den flotte badestranda ved Sagvatnet.  Herfra tar du stien opp Munkdalen til toppen av åsen mellom Tonningen og Litjtonningen, videre nord-nordvest til toppen av Tonningen. Fra Tonningen har du kjempeutsikt over Kvenværsøyan i vest, med Smøla, Veiholmen og fyrstasjonen Haugjela på vestsida av Ramsøyfjorden.  Mot nord ser vi Bispøyan og ytterst Frøya med Tritran og fyrstasjonen Sletringen.  

For å komme deg til utgangspunktet for turen i Svankilen, kjører du FB713 til Kvenvær.  Ved den østlige kanten av tettstedet Kvenvær tar veien av mot sør til Svankilen.  Ca. 2.5 km fra avkjøringen til parkeringsplassen.

 

3 - Ulvøystien, Ulvøya

Ulvøystien, hele runden er på 7.6 km, 2-3 timer, 50 moh – enkelte bratte partier med stiger/tau
Ulvøystien er en godt merket rundtur helt ut mot Frohavet.  Fra startpunktet ved parkeringsplassen følger du stien til toppen vest for hyttebebyggelsen.  Denne toppen på 50 moh er det høyeste punktet på turen og gir fin utsikt mot Frøya, Tarva, Kopparn i Bjugn mm.  Følg stien videre og den dreier vestover langs storhavet på svaberg, steinfjærer og kløfter.  Den er godt merket med røde T-er, stolper og skilt.  Den er også godt tilrettelagt med bruer, trapper, stiger og tau på utsatte steder. Løypa dreier etter hvert innover på øya og følger kystlyngheia tilbake til parkeringsplassen.  Vær obs på glatte partier nær sjøen i fuktig vær. For å komme til Ulvøystien kjører du fra Fjellværøya over brua til Ulvøya.  Rett etter brua tar du av mot Selvågan.  Ca. 800 m fra krysset finner du parkeringsplassen på venstre siden av vegen (nordsiden) i enden av et jorde.