Blåskoghytta:

Dette er en flott tur på 5 km fra hotellet og inn til hytta. Du går forbi idrettshallen og følger veien videre så kommer du inn til hytta på gruslagte stier.

 

TRE TURFORSLAG PÅ HITRA

1 - Margretes Minde

2.8 km en vei, ca. 45 minutter, 38 moh – enkel
Hokkeltinden, 4.6 km en vei, ca. 1.5 time, 153 moh – litt bratt på slutten
Margretes Minde har vært landstedet til familien Parelius på handelsstedet Hopsjøen, og er et viktig historisk område.  Her finnes restene etter en renessansehage med mektige asketrær og imponerende steinmurer.  Restene etter en kjeller som ble brukt til å gjemme unna smuglergods finnes i området, og den gamle melkbua er restaurert og står åpen hele året for besøkende.

Avkjøring fra FV381 i Melandsjø sentrum.  Fra avkjøringa er det ca. 2 km fram til parkeringsplassen.  Herfra går det grusvei/sti fram til Margretes Minde.  Underveis passeres spor etter gruvedrift.  Ut-Hitra Sportsklubb har bygget sportshytte på Minde, og holder åpen hytte hver søndag fra januar til august. Det går fint å trille barnevogn til Margretes Minde.  Minde er igjen et godt utgangspunkt for andre turer som til Hokkeltinden eller Straumsveien over (den gamle postveien mellom Hopsjøen og Straum). Hvis du tar av mot venstre rett før hytta kan du følge merket sti hele veien til toppen av Hokkeltinden. Denne stien er også en del av Strømsveien over, en merket sti du kan følge helt til Strøm. Lett kupert terreng fram til foten av fjellet, men så starter stigningen kraftig opp mot toppen. Mange fine plasser å ta en rast før du når toppen.  Belønningen når du kommer opp er en fantastisk utsikt i alle himmelretninger. 

2 - Tonningen, Kvenvær

Tonningen til toppen, 5.5 km en vei, ca. 2 timer, 225 moh – litt bratt på slutten Tonningen er kanskje Hitras vakreste fjell.  Dette fordi det står alene og har en veldig karakteristisk form der fjellsidene er bratte mens fjellet er flatt på toppen.  Turen starter fra parkeringsplassen i Svankilen, fin skogsvei i 3 km fram til Munkdalen og den flotte badestranda ved Sagvatnet.  Herfra tar du stien opp Munkdalen til toppen av åsen mellom Tonningen og Litjtonningen, videre nord-nordvest til toppen av Tonningen. Fra Tonningen har du kjempeutsikt over Kvenværsøyan i vest, med Smøla, Veiholmen og fyrstasjonen Haugjela på vestsida av Ramsøyfjorden.  Mot nord ser vi Bispøyan og ytterst Frøya med Tritran og fyrstasjonen Sletringen.  

For å komme deg til utgangspunktet for turen i Svankilen, kjører du FB713 til Kvenvær.  Ved den østlige kanten av tettstedet Kvenvær tar veien av mot sør til Svankilen.  Ca. 2.5 km fra avkjøringen til parkeringsplassen.

 

3 - Ulvøystien, Ulvøya

Ulvøystien, hele runden er på 7.6 km, 2-3 timer, 50 moh – enkelte bratte partier med stiger/tau
Ulvøystien er en godt merket rundtur helt ut mot Frohavet.  Fra startpunktet ved parkeringsplassen følger du stien til toppen vest for hyttebebyggelsen.  Denne toppen på 50 moh er det høyeste punktet på turen og gir fin utsikt mot Frøya, Tarva, Kopparn i Bjugn mm.  Følg stien videre og den dreier vestover langs storhavet på svaberg, steinfjærer og kløfter.  Den er godt merket med røde T-er, stolper og skilt.  Den er også godt tilrettelagt med bruer, trapper, stiger og tau på utsatte steder. Løypa dreier etter hvert innover på øya og følger kystlyngheia tilbake til parkeringsplassen.  Vær obs på glatte partier nær sjøen i fuktig vær. For å komme til Ulvøystien kjører du fra Fjellværøya over brua til Ulvøya.  Rett etter brua tar du av mot Selvågan.  Ca. 800 m fra krysset finner du parkeringsplassen på venstre siden av vegen (nordsiden) i enden av et jorde.

 

TRE TURFORSLAG PÅ FRØYA

Besselvassheia

6.8 km t/r etter merket sti, ca. 2 timer, 76 moh - enkel. Besselvassheia er det høyeste geografiske punktet på øya Frøya. «Fjellet» var navnløst inntil høsten 2009 da lokalavisa Hitra-Frøya arrangerte en navnekonkurranse i samarbeid med kommunen. Besselvassheia fikk navnet sitt etter Besselvatnet som ligger like ved, og dermed ble en tradisjon for navngivning ført videre. Selv om det er ganske flatt på Frøya er mye av landskapet småkupert, berglendt og med små myrområder innimellom. I tillegg til Besselvassheia på 76 moh. er det tre topper som er 74 moh.; Hakkberget, Stutvassheia og Sandvassheia. Det finnes også en del større myrområder på øya. En del av jordsmonnet er skapt på havbunnen, det ser vi tydelig når vi starter turen opp til Besselvassheia fra Skarsvågen og går inn og opp gjennom Stutvassdalen.

Rutebeskrivelse: Følg merket sti fra parkeringsplassen. Første del av turen går på traktorvei av skjellsand oppover Stutvassdalen. Dette er et populært turområde for alle, med turbokkasse også i enden av Stutvassdalen. Det er sau på beite her hele året, derfor er det er viktig å lukke grindene og å vise hensyn særlig under lamminga. Stien videre mot Besselvassheia går både over berg og over små myrområder, og er lagt slik at man har flere utkikkspunkter underveis. Man ser vindmøllene på naboøya Hitra, Tustnastabbene på Møre, Kopparen i Bjugn og i klarvær helt til Titran med fyret og de små fiskeværene rundt hovedøya. Retur samme vei tilbake.

 

Kjærlighetsstien

6 km, 2-3 timer – middels. Vandre over øya på «Kjærlighetsstien», stien går fra Skarsvågen til Tungvågen.  En vandring oppover den vakre Stutvassdalen, fra dalen kommer man opp på høydedrag og Frøyas ”snaufjell” med utsikt i alle retninger og langt utover havet.  Terrenget på Frøya gir deg følelse av høyfjell – og vidde, samtidig som du er i skjærgården og kan se Trøndelags åpne kystlandskap og store lyngheier.

Kjærlighetsstien går langs en av Mor Frøyas "livsnerver", den store bekken som skjærer seg på tvers av øya fra Skarsvågen og Stutvassdalen i sør til Tungvågen i nord. Stien, som følger dalsenkningen, er merket med varme ullhjerter og små varder. Er du sprek, kan du klatre over koller og berg langs hele løypa. Den bratte kjerken ved Kjerkdalsvatnet må alle over uansett. Rasteplasser er det flere av underveis. Går du fort, er turen unnagjort på under timen. Vil du kose deg og nyte dagen med andre fysiske og mentale påfyll, kan du drøye den så lenge du vil…  De fleste bruker 2-3 timer.

Underveis kan man også legge inn fiskepauser, det er ikke krav om fiskekort inne på Frøya, og det er ørret i vannene!

 

Svalbalen

Kjør mot Titran. Ta av til Kjervågsundet like før Titran. Kjør 2,1 km.  Du finner en liten parkeringsplass på venstre side av veien, ved lysstolpe.    Svalbalen er et smalt sund som ligger helt vest på Frøya, mot Frøyhavet. Turen starter i Kjervågsundet og går i berglendt terreng med sjøen tett på.  Tur a) og b) kan kombineres og gjennomføres som en rundtur. 

a)  Gå fra parkeringsplassen i retning det rødbrune huset. Følg stien til venstre for huset. Flott utsikt når du kommer opp på høyden vest for huset. Turen går videre hovedsaklig på berg fram til turmålet; ca 100 m før Svalbalen.

b) Gå fra parkeringsplassen og bort til det hvite huset i enden av veien. Følg skiltet”Til utsikten”. Like før huset.  Oppe på haugen er det flott utsikt. Herfra er det ca 600 m til sandstranden og 3,1 km til turmål a) .